به گزارش اسرار، برخی از صاحبنظران شبکه تلویزیونی «تیآرتی» فارسی را ادامه دهنده دیگر شبکههای خارجی فارسیزبان میدانند که قرار است بر روی باورها و رفتارهای افکار عمومی داخل ایران تاثیر منفی بگذارد. آنها بر این باورند که کشور همسایه در راستای مجموعه سیاستهای جدید دولت و کسب محبوبیت در منطقه، این شبکه را راه اندازی کرده است. برخی دیگر با دیدی خوشبینانه به این ماجرا نگاه میکنند و معتقدند «تیآرتی فارسی» نمیخواهد روابط بین دو ملت ایران و ترکیه را خراب کند.
درباره ریشههای استقبال از چنین شبکههایی کارشناسان به ضعف محتوایی و ساختاری صداوسیما در خبررسانی و ناتوانی این رسانه در ساخت برنامههای جذاب، از دست رفتن مرجعیت خبری، عدم صداقت، شفافیت و سرعت رسانههای داخلی، کاهش مخاطبان تلویزیون و جذاب نبودن برنامههای این رسانه اشاره میکنند.
در ادامه خلاصهای از مجموعه مصاحبههای اسرار با چند کارشناس ارتباطات و علوم سیاسی آمده است.
رئیس دانشکده ارتباطات دانشگاه بینالمللی سوره درباره افتتاح بخش فارسی شبکه تلویزیونی «تیآرتی» ترکیه گفت: این شبکه بر خلاءهای ما در صداوسیما و به ویژه در مورد موسیقی تکیه دارد اما این شبکه راه دیگر شبکههای خارجی فارسیزبان را در پیش گرفته است.
امیدعلی مسعودی بیان کرد: بخش فارسی شبکه تلویزیونی «تیآرتی» ترکیه ادامه راه شبکههای خارجی است که میخواهند روی افکار عمومی مردم ما تاثیر بگذارند. آنها در این شبکه آرام آرام بعد از جذب مخاطب به سمت پروپاگاندا و تبلیغات سیاسی میروند. «تیآرتی» بخشی از کارزاری است که ترکیه در مورد همسایه خود اعمال میکند.
شبکه فارسی زبان ترکیه؛ کارزار سیاسی، جعل تاریخ و ضعف صداوسیما
امیدعلی مسعودی، رئیس دانشکده ارتباطات دانشگاه بینالمللی سوره
مسعودی در پاسخ به این سوال که پیشبینی شما از آینده این شبکه چیست تاکید کرد: متاسفانه رسانههای ما نتوانستند نیازهای مخاطب را برآورده کنند. بخشی از مخاطبان ایرانی ممکن است به سمت شبکه جدید متمایل شوند. بخشی که قبلا مخاطب شبکههای معاند بودند نیز شاید از برنامههای این شبکه استفاده کنند. میزان موفقیت «تیآرتی» فارسی بستگی به رقابت این شبکه با دیگر شبکههای فارسی زبان و رقابتش با صداوسیما دارد. باید ببینیم شبکههایی مثل صدای آمریکا و اینترنشنال و صداوسیمای ایران چطور در برابر رقیب خود کار میکنند.
رییس هیات مدیره انجمن سواد رسانه ای ایران درباره علت افتتاح شبکه «تیآرتی» فارسی گفت: چرا نباید این شبکه را افتتاح میکردند؟ ترکیه منافع بسیار مهمی در منطقه دارد. الان میخواهند کانال ارتباطی ما در کریدور زنگزور را ببندند. در حال تقویت جمهوری آذربایجان هستند و قصد تحریک هموطنان آذری زبان ما را دارند. همه این ها کار رسانهای نیاز دارد و حتما باید یک شبکه ایجاد میکردند. (متن کامل مصاحبه)
مرجعیت خبری از داخل کشور رخت بر بستهاست
استاد پیشکسوت حوزه ارتباطات و رسانه درباره دلیل تولد و رشد شبکههای فارسی زبان خارجی توضیح داد: مرجعیت خبری مدتهاست که از رسانههای داخل کشور رخت بر بسته و علت آن هم نبود صداقت و شفافیت و سرعت پایین داخلیهاست.
محمدمهدی فرقانی درباره راهاندازی بخش فارسی شبکه تلویزیونی «تیآرتی» ترکیه در گفتوگو با خبرنگار رسانه اسرار مطرح کرد: رسانههایی مانند بیبیسی فارسی، صدای آمریکا و اینترنشنال از کشورهای مختلف با گرایشها و کارکردهای گوناگون سپهر رسانهای شبکههای فارسی زبان در خارج از کشور را شکل داده اند و شبکه تیآرتی فارسی ترکیه نیز بخشی از آن است و چندان متفاوت از دیگر شبکهها نیست.
استاد پیشکسوت حوزه ارتباطات و رسانه گفت: رسانهها یکی از مهمترین ابزارهای دیپلماسی عمومی و نفوذ در افکار عمومی هستند. رسانهها در بسیاری از موارد موثرتر از دیپلماسی نظامی هستند و میتوانند یکی از ابزارهای سلطه هم باشند.
ثبت دیدگاه