دونالد ترامپ پس از باراک اوباما در دور اول ریاستجمهوریاش ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷ تا۲۰ ژانویه ۲۰۲۱، رئیس جمهوری آمریکا بود که حضور در کاخ سفید پیامدهای گستردهای در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی داشت که در این نوشتار تلاش بر این است آثار این حضور بر اقتصاد بینالملل بررسی شود.
از آنجا که ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ۲۰۲۴ نیز توانست رقیب دموکرات خود را با فاصله زیاد کنار بزند و بیستم ژانویه ۲۰۲۵ (یکم بهمن) دوباره وارد کاخ سفید میشود، بررسی پیامدهای تصمیمها و سیاستهای اقتصادی آمریکا در دور اول ریاست جمهوری وی میتواند خطوط روشنتری از دیدگاههای اقتصادی و برنامههای احتمالی او در چهار سال آینده به تصویر کشد.
ترامپونومیکس Trumponomics چیست؟
ترامپونومیکس به اصول و سیاستهای اقتصادی اشاره دارد که ترامپ در دوران ریاستجمهوری سابق خود در تلاش برای تقویت اقتصاد و افزایش مشاغل به دنبال آن بود. کاهش مالیات، اجرای سیاستهای تجاری تهاجمی و مقرراتزدایی برخی از جنبههای اصلی ترامپونومیکس بود.ترامپونومیکس به اصول و سیاستهای اقتصادی اشاره دارد که ترامپ در دوران ریاستجمهوری سابق خود در تلاش برای تقویت اقتصاد و افزایش مشاغل به دنبال آن بود. کاهش مالیات، اجرای سیاستهای تجاری تهاجمی، و مقررات زدایی برخی از جنبههای اصلی ترامپونومیکس بودتاثیر دونالد ترامپ بر اقتصاد سیاستهای اقتصادی ترامپ در دوران نخست ریاست جمهوری او بیشتر با کاهش مالیات، جنگ تجاری و تعرفهها، مقرراتزدایی و محدودیتهای مهاجرتی مشخص شد.قانون کاهش مالیات و مشاغل (TCJA)، یکی از شناختهشدهترین ابعاد برنامه اقتصادی دولت ترامپ بود که این تصمیم، نرخ مالیات شرکتها و افراد را کاهش داد و این برای شرکتهای آمریکایی بود تا بتوانند در داخل و خارج از این کشور مزیت رقابتی بیشتری داشته باشند. البته دوره این قانون و بسیاری از موارد ناشی از آن، در سال ۲۰۲۵ منقضی میشود که احتمال میرود ترامپ در دور دوم آن را تمدید یا تقویت کند. در همین حال، تعرفه های ترامپ بر هزاران محصول بهویژه جنگ تجاری او با چین نیز به بخش عمدهای از میراث اقتصادی او تبدیل شده است. سیاستهای مقرراتزدایی ترامپ بهویژه شامل بازگرداندن قوانین زیستمحیطی، از جمله قوانین حاکم بر هوا و آب پاک بود.
ریاستجمهوری دونالد ترامپ بهدلیل سیاستهای دولت او و شرایطی که او به ارث برده بود، تأثیر قابلتوجهی بر اقتصاد داشت. برخی کارشناسان اقتصاد بینالملل میگویند، سیاستهای اقتصادی ترامپ آثار متعددی داشته از جمله اینکه سبب شد این کشور اقتصاد قوی پیش از همهگیری کرونا را دوباره تجربه کند؛ شغل بسیاری در آمریکا ایجاد کرد و نرخ بیکاری در این کشور را کاهش داد و مقررات زاید و دستوپا گیر را برای رشد اقتصادی و تجارت این کشور کنار زد. به این ترتیب با مقرراتزدایی، مزیت رقابتی شرکتهای آمریکایی در جهان را افزایش داد. با این حال، در دوران ریاست جمهوری ترامپ چالش هایی مانند رکود اقتصادی در سال ۲۰۱۹، همهگیری بیماری در سال ۲۰۲۰، افزایش کسری بودجه سالانه و مناقشات در مورد جنگهای تجاری و تعرفهها وجود داشت.
مهمترین شاخص یک اقتصاد قوی چیست؟
تولید ناخالص داخلی شاخص اصلی مورد استفاده برای سنجش عملکرد اقتصادی یک کشور است. این شاخص ارزش کلی کالاها و خدماتی را که یک اقتصاد در حال تولید را نشان می دهد و با آمار میگوید که آیا این ارزش در حال افزایش یا کاهش است و با چه نرخی. ارقام اشتغال مانند ایجاد شغل و نرخ بیکاری، مخارج مصرفکننده، تورم، فروش خانه و خردهفروشی از دیگر شاخصهای اقتصادی مهم هستند.
به گفته کارشناسان اقتصاد بینالملل، از آنجا که در شرایط کنونی آمریکا بزرگترین اقتصاد دنیا را به خود اختصاص داده، تاثیر آمار اشتغال آمریکا نه فقط در شاخصهای اقتصادی این کشور، بلکه در انواع بازارهای مالی جهان تاثیر خواهد گذاشت. به همین دلیل نرخ و آمار اشتغال آمریکا میتوانند نشانی از وضعیت مناسب یا نامناسب اقتصاد این کشور باشد که نتیجه آن به افزایش یا کاهش نرخ دلار منجر خواهد شد که به طور مستقیم بر بازارهای جهانی تاثیر خود را خواهد گذاشت.
ثبت دیدگاه