سیگار بی خطر وتمیزتر،ترفند جدید صنایع دخانی!
۲۲ خرداد ۱۴۰۳ - ۲۱:۱۴
1
لزوم به‌روزرسانی جرایم دخانیات هر سه سال یکبار؛ به اذعان مسوولان وزارت بهداشت، یکی از ترفندهای صنایع دخانی معرفی محصولات دخانی جدید مانند سیگارهای الکترونیک و ویپ به عنوان محصولات «بی‌خطر» یا «تمیزتر» است؛ این درحالیست که این محصولات نیز به علت وجود نیکوتین بسیار اعتیادآور هستند و بر سمی‌بودن و سرطان‌زایی آن‌ها نیز تاکید شده است.

جوانانی که با گمراهی و ترفندهای صنایع دخانی برای اولین بار مواد دخانی را تجربه می کنند، به راحتی در آنها وابستگی به نیکوتین ایجاد شده و به یک مصرف کننده دائمی مواد دخانی تبدیل می شوند و در این میان استفاده از طعم دهنده‌های جذاب و اسانس‌های خاص که در تنباکو و محصولات نیکوتین به کار می‌رود، عاملی برای ترغیب جوانان به شروع مصرف این محصولات عنوان می‌شود.
وزارت بهداشتی‌ها بارها تاکید کرده‌اند که محصولات دخانی نوپدید و تبلیغ آنها به عنوان محصولات «کم» خطر و کم آسیب» یا «تمیزتر» به جای سیگارهای معمولی، ترفندی دیگر از صنایع دخانی جهت جذب مخاطب بیشتر است؛ این درحالیست که وجود گلیسیرین در محلول سیگار الکترونیکی با آسیب به کیسه‌های هوایی ریه، خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش می‌دهد.
همچنین تاکید می‌شود که استفاده از محصولات دخانی نوپدید نظیر سیگار و قلیان الکترونیکی، ویپ و محصولات گرم کننده سیگار بدون دود، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی – عروقی و ریوی را افزایش می‌دهد و موجب سرطان‌های دهان، زبان، گونه، لثه، مری و لوزالمعده می‌شود.
استفاده از محصولات دخانی نوپدید همچنین موجب پوسیدگی دندان و ریزش دندان هم می‌شود و البته این محصولات بدون دود حاوی نیکوتین هستند که بسیار اعتیادرآور است.در مجموع وزارت بهداشت درباره سمی بودن و سرطان‌زا بودن مواد سیگارهای الکترونیک گزارش داده است؛ همچنین مواردی در ارتباط با انفجار در صورت مصرف‌کننده‌ها نیز گزارش شده است.
در همین ارتباط ،،دکتر بهزاد ولی‌زاده رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت بر لزوم به روزرسانی جرایم دخانیات هر سه سال یک‌بار تاکید کرد و گفت: جرائم دخانیات بازدارندگی لازم را ندارند. ولی‌زاده بیان کرد: کودکان و نوجوانان هدف صنایع دخانی هستند و قوانین ضعیف باعث می‌شود همین گروه‌ها مورد آسیب قرار بگیرند. صنایع دخانی با مصرف منابع بسیار موجب ازدیاد مرگ‌ها می‌شوند و به محیط‌ زیست آسیب می‌رسانند، بنابراین بحث جرائم اهمیت بالایی دارد.
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت با اشاره به اینکه قانون جامع مبارزه با دخانیات در سال ۱۳۹۸ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، اظهار کرد: هر سه سال یک‌بار این جرائم باید به‌روزرسانی شوند. در سال ۱۳۹۸ جرائم تبلیغات به حدود ۴۴ میلیون تومان، جرائم فروش بدون پروانه به حدود ۲۶ میلیون تومان، جریمه فروش به افراد پایین‌تر از ۱۸ سال به ۸ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و جریمه مصرف دخانیات در اماکن عمومی به ۸۷ هزار تومان رسیده بود.
وی افزود: مسئولیت اجتماعی بسیار اهمیت دارد، فروشندگان دخانیات باید بدانند عرضه و فروش محصولات دخانی به افراد زیر ۱۸ سال ممنوع است.بنابر اعلام وزارت بهداشت، ولی‌زاده با بیان این که وزارت بهداشت سامانه ۱۹۰ را به مردم معرفی کرده است که شکایات بهداشتی را گزارش کنند، گفت: برخی واحدهای صنفی متخلف به قانون تمکین نمی‌کنند و اعتراض به نظارت‌ها هم دارند که این موضوع باید رسیدگی شود. فروش نخ سیگار، قاچاق سیگار و فروش به افراد پایین‌تر از ۱۸ سال ممنوع است و مرجع قضایی باید اجازه و پروانه فروش را از افراد متخلف بگیرد.
دکتر حسین فرشیدی معاون بهداشت وزارت بهداشت نیزبا بیان اینکه پیکان شرکت‌های چند ملیتی دخانیاتی به سمت دو قشر بانوان و جوانان است، گفت: طبق گزارش ۲۰۲۳ سازمان جهانی بهداشت وضعیت افزایش مالیات بر دخانیات در ایران از رنگ قرمز به رنگ زرد تغییر کرده است.
فرشیدی به وضعیت مصرف دخانیات در جهان و ایران و میزان خسارات اقتصادی وارده در اثر مصرف مواد دخانی اشاره کرد و گفت: مصرف دخانیات ۶ علت از ۸ علت اصلی مرگ و میر در جهان و عامل ۲۲ درصد از مرگ‌های مرتبط با سرطان است.مصرف دخانیات می تواند در هر قسمت از بدن ایجاد بیماری و سرطان کند و می توان گفت هیچ عضوی در بدن نیست که در اثر مصرف دخانیات دچار آسیب نشود و اگر بخواهیم یک مداخله را نام ببریم که با کمترین هزینه و با تاثیر بسیار جدی بتواند میزان مرگ و میر ناشی از بیماری‌های قلبی و عروقی و بیماری‌های غیرواگیر را کم کند، بدون تردید از دخانیات می‌توان نام برد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان این که مواجهه با دود دست دوم دخانیات سالانه موجب مرگ حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از مردم جهان می شود، شش راهبرد کلیدی سازمان جهانی بهداشت برای کاهش دخانیات را مورد اشاره قرار داد و عنوان کرد: سازمان جهانی بهداشت گزارشی دوسالانه از وضعیت اجرای راهبردهای فوق در کشورهای جهان را ارائه می دهد که میزان اجرای برنامه در کشور ما پیشرفت چشمگیری داشته است.
فرشیدی افزود: در گزارش قبلی آن سازمان، وضعیت اجرای راهبرد مالیات دخانیات در کشور ما قرمز رنگ و راهبرد کمک به ترک دخانیات زرد رنگ بود ولی طبق گزارش ۲۰۲۳ سازمان جهانی بهداشت وضعیت افزایش مالیات بر دخانیات در ایران به رنگ زرد و ترک دخانیات مانند چهار راهبرد دیگر به رنگ سبز است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به آمار مربوط به مصرف دخانیات در ایران گفت: طبق آخرین مطالعه استپس که در سال ۱۴۰۰ انجام شده است، ۱۴ درصد جمعیت کشور مصرف کننده دخانیات هستند که بانوان ۴.۴۴ و آقایان ۲۵.۸۸ این جمعیت را تشکیل می‌دهند. همچنین مصرف دخانیات در گروه‌های سنی ۱۸ تا ۲۴ سال و ۲۵ تا ۳۴ سال روند افزایشی دارد.
فرشیدی در ادامه به مضرات مصرف قلیان اشاره کرد و گفت: مصرف قلیان به اندازه مصرف ۱۰۰ تا ۲۰۰ نخ سیگار برای افراد مضر است.وی در خصوص برنامه شهر و روستای بدون دخانیات، گفت: ۶۳ شهر و ۶۳ روستای بدون دخانیات در کشور داشته‌ایم و روستاهای زیادی در کشور هست که در ورودی آن‌ها، تابلوی روستای بدون دخانیات و ممنوعیت مصرف دخانیات نصب شده است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت همچنین به شیوه نامه اماکن و وسایل نقلیه عمومی بدون دخانیات که در حال اجرا است اشاره کرد و افزود: کنترل مصرف دخانیات تاثیر بسیار جدی در کاهش میزان مرگ و میر ناشی از بیماری قلب و عروق دارد.
در مجموع صنایع دخانی هر ساله ده‌ها میلیارد دلار در سراسر دنیا برای تبلیغ و بازار فروش محصولات مرگ‌بارشان هزینه می‌کنند و فعالیت‌ها و اقدامات بازاریابی آنها با هدف جذب جوانان و مصرف کنندگان جدید است؛ این درحالیست که گفته می‌شود مصرف دخانیات عامل ۲۵ بیماری کشنده است و سالانه در کشور بیش از ۶۰ هزار نفر در اثر مصرف مواد دخانی جان می‌بازند.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.