به گزارش اسرار،محمدعلی دهقان دهنوی رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در حاشیه نشست با فعالان اتاق بازرگانی در جمع خبرنگاران، گفت: ما در سازمان توسعه تجارت اعتقاد داریم که همه کارها و سیاستگذاریها و کارهایی که انجام میدهیم با تعامل با بخش خصوصی معنی پیدا میکند و قاعدتاً همکاری با بخش خصوصی و پتانسیلهای آنها میتواند به تحقق برنامههای ما کمک کند. بر همین اساس یکی از این برنامهها تقویت تولید رقابتپذیر است. برای اینکه صادراتمان را افزایش دهیم باید کالایی داشته باشیم که بتواند با رقبای خودش در بازارهای جهانی رقابت کند و برای این کار باید بنیانهای تولید را ارتقا دهیم که یکی از این مسیرها سرمایهگذاری است و مسیر دیگر تسهیل تجارت است که این دو هدف دنبال میشود تا به اهداف توسعه تجارت برسیم.
وی در رابطه با واردات بدون انتقال ارز افزود: این موضوع همیشه یکی از خواستههای بخش خصوصی بوده است و من اعتقاد دارم که این موضوع میتواند کمک کننده باشد اما از آن طرف در بانک مرکزی دغدغههایی وجود دارد مبنی بر اینکه تأثیرگذاری این موضوع بر نرخ ارز در بازار چگونه خواهد بود. لذا فکر میکنم با رفع آن دغدغهها میتوان از این امکانات برای کشور استفاده کرد و واقعاً نیز حیف است که وقتی تجار، بازرگانان و تولیدکنندگان بزرگانی داریم که در خارج از کشور اعتبار دارند و حتی میتوانند فاینانس کنند و ماشینآلات و مواد اولیه وارد کشو کند خودمان را از چنین امکانی محروم نکنیم.
معاون وزیر صمت درباره بازنگری در تعرفهها تصریح کرد: اعتقاد کلی ما در سازمان توسعه تجارت این است که یکی از کارهایی که میتواند به توسعه تجارت کمک کند رفع موانع، محدویتها و کاهش تعرفهها است. تعرفهها دو وجه دارد، یک وجه حمایت از تولید است که باید دقت کنیم که اگر در این وجه افراط شود تعرفهها به مانع توسعه تجارت تبدیل میشوند لذا باید یک بالانس وجود داشته باشد ما نمیتوانیم با ابزار تعرفه در بلندمدت از تولید حمایت کنیم زیرا چنین کاری باعث میشود که تولید رقابتپذیر شکل نگیرد بنابراین تولیدکننده ما هم باید آمادگی داشته باشد که خود را با نظام تجارت آزاد تطبیق دهد.
دهقان دهنوی ادامه داد: موافقتنامه تجارت آزاد با اوراسیا که در جریان تصویب در مجلس قرار دارد اولین گام در این جهت است که تعرفه ۸۷ درصد از کالاها را به صفر میرساند و تجربهای برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان است که در بازارهای جهانی رقابت کنند و فکر میکنم تا چند ماه آینده در مجلس تصویب و به تصویب مجالس کشورهای دیگر برسد سپس اجرایی میشود.
وی درباره رفع تعهد ارزی بیان کرد: قانونی که در مجلس درباره رفع تعهد ارزی به تصویب رسیده دارای اهدافی است که توجیهات بخشی از این اهداف کماکان وجود دارد از طرفی میدانیم که تبعاتی برای تجارت کشور داشته لذا باید آن را اصلاح کرد که این اصلاح میتواند در سطح آئیننامهها و مقررات باشد و یا در سطح رویهها و فرآیندهای داخل سازمان توسعه تجارت و سایر دستگاهها و یا اصلاحات در سطح قانونی باشد که اگر به این نتیجه رسیدیم که احتیاج به اصلاح قانون داریم حتماً در رابطه با آن اقدام میکنیم.
دهقان دهنوی در خصوص سقف سابقه بری کارتهای بازرگانی اظهار کرد: ما تلاش میکنیم با اصلاح رویهها، فرآیندها و مقررات مسیر بهتری ایجاد کنیم اما اینکه این مسیر چگونه است با همکاری و همفکری بخش خصوصی به آن میرسیم.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در پاسخ به این سوال که آیا در مورد بازنگری تعرفههای واردات خودرو نیز برنامهای وجود دارد؟، گفت: در مورد محصولات مختلف کمیسیونهای در ماده یک وجود دارد که در مورد آنها بحث میشود و در کمیسیون ماده یک ۹ دستگاه حضور دارند و در مورد تعرفه هر کالایی بحث میکنند قاعدتاً این بحثها موافقان و مخالفانی دارند امیدوارم نتایج حاصل بهینه باشند اما در مجموعه نتیجه کلی ما به سمت کاهش تعرفههای کالاها است.
وی بیان کرد: اولین قدم برای توسعه صادرات این است که موانع و قید و بندهای اضافی را برداریم لذا تا جایی که در توان داشته باشیم برای این کار اقدام میکنیم اما در بلندمدت و میان مدت توسعه زیرساختهای صادراتی و سرمایهگذاری در تولید رقابتپذیر راهکارها و سیاستهایی است که میتواند به توسعه صادرات کمک کند.معاون وزیر صمت در مورد واردات آیفون ۱۵ و ۱۶ گفت: فعلاً در این رابطه نظری ندارم باید در کمیته خود مورد بررسی قرار گیرد و در مورد آن تصمیمگیری شود.
وی با تاکید بر اینکه با نظام چندنرخی ارز مانند شما و حتی بیشتر از شما مخالف هستم، گفت: بنابراین هیچ کسی از تجار و تولیدکنندگان از من انتظار نداشته باشید که من برای دریافت ارز نیمایی او تلاش کنم و اتفاقاً برعکس تلاش میکنم تا جایی که بتوانم هم صادرکنندهها از این اجبار خارج شوند که ارز خود را در سیستم نیما عرضه کنند و هم واردکنندهها وادار نباشند که ارز نیمایی دریافت کنند.
وی در مورد کارتهای بازرگانی و بازگشت ارز گفت: معتقدم که این کنترلها و محدودیتها اشتباه است، کسانی که میخواهند حوزه تجارت را کنترل کنند به جای اینکه در حوزه پسینی نظارت کنند، نظارت را به داخل فرآیند آوردهاند و این کار را خراب کرده است. بازگشت ارز وظیفه هر صادرکنندهای هست اما نباید در فرآیند صادرات آن برای کنترل قرار گیرد بلکه باید گذاشت که صادرات انجام شود و اگر بازگشت ارز و رفع تعهد را انجام نداد آنگاه با وی برخورد شود.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران گفت: من با سقفهای صادرات و واردات مخالف هستیم زیرا بحث رقابت را مختل میکند. وقتی سقف برای بازرگانان تعیین شود آن بازرگان هیچگاه نمیتواند وارد بازار شود زیرا مسیر ورود بسته میشود و لذا کسانی که از قبل بودهاند انحصار پیدا میکنند. وی افزود: اینها همان مسائلی است که تجارت ما را مختل کرده است و ناترازی تجارت را ایجاد کرده است و لذا من برای رفع آن میجنگم و میخواهم شما نیز به ما کمک کنید.
دهقان دهنوی بیان کرد: البته اذعان میکنم بعضی از مشکلات و محدودیتهایی که در کشور وجود دارد و برخی از اشکالاتی که به خاطر تحریمها وجود دارد که اگر این مسائل را توجیهپذیر کرده است در حالی که اینطور نیست. در چند سال گذشته که پیچ کنترلها اضافه شده است رفع تعهد ارزی ۸۰ درصد بوده است و هیچ افزایش در رفع تعهد ارزی نداشته است و فقط حجم تجارت را کاهش داده است. لذا باید در این موضوعات بازنگری اساسی انجام دهیم.
وی افزود: نظارت باید پسینی باشد و نظارت پیشینی و در فرآیند کسب و کار موجب اختلال میشود. تجارت کانالهای خودش را دارد، مبادلات ارزی کانالهای خود را دارند و افرادی که در این مسیر هستند راههای خود را میروند گاهی اوقات فکر میکنیم که اگر یک سیستم ایجاد کنیم میتوانیم مسیر را طی کنیم اما بعضاً ممکن است باعث اختلال شود.
معاون وزیر صمت:
معاون وزیر صمت با بیان اینکه نظر کلی ما کاهش تعرفه واردات کالاهاست، گفت: باید فرایند رفع تعهد ارزی را اصلاح کرد که این اصلاح میتواند در سطح آئیننامهها و مقررات باشد.
ثبت دیدگاه