به گزارش اسرار، بر اساس جدیدترین نقشههای پیشبینی فصلی میانگین بارش کشور در نیمه شهریور تا نیمه مهر (سپتامبر ۲۰۲۴) در محدوده نرمال است. احتمال بارش فراتر از نرمال در سطح کشور بهجز جنوب استان سیستان و بلوچستان کمتر از ۲۰ درصد است.میانگین دمای هوای کشور در نوار شمالی و بخش محدودی از جنوب شرق کشور نرمال و در سایر مناطق تا یک درجه فراتر از نرمال است.نیمه مهر تا نیمه آبان ۱۴۰۳ (اکتبر ۲۰۲۴): میانگین بارش کشور بهویژه در غرب، شمال غرب و مناطقی از سواحل خزر گرایش به کمتر از نرمال دارد. در این ماه احتمال وقوع بارش فراتر از نرمال در اغلب مناطق کشور بهجز بخشهایی از شمال شرق، دامنه جنوبی شرق کوههای البرز و بخش محدودی از زاگرس میانی کمتر از ۲۰ درصد است.میانگین دمای هوا طی این مدت برای نوار ساحلی خزر، مناطق مرکزی واقع در حوضه دشت کویر و یک سوم شرق کشور نرمال و برای سایر مناطق تا یک درجه بیش از نرمال پیشبینی شده است.
نیمه آبان تا نیمه آذر (نوامبر ۲۰۲۴): میانگین بارش برای استانها در دو سوی البرز مرکزی و غربی و در دو سوی کوههای زاگرس و جنوب غرب کشور کمتر از نرمال و برای سایر مناطق نرمال پیش بینی میشود. احتمال وقوع بارش بیش از نرمال در نوار جنوبی و شمالی کشور کمتر از ۲۰ درصد است.میانگین دمای هوا در جنوب شرق کشور نرمال، در شمال غرب و غرب ۱ تا ۲ درجه بیش از نرمال و برای سایر مناطق تا یک درجه فراتر از آن خواهد بود.نیمه آذر تا نیمه دی (دسامبر ۲۰۲۴): میانگین بارش این ماه برای اکثر مناطق کشور در محدوده نرمال پیشبینی شده است و میانگین دمای هوای این ماه در سطح کشور از ۱ تا ۲ درجه فراتر از نرمال برآورد میشود.نیمه دی تا نیمه بهمن (ژانویه ۲۰۲۵): انتظار میرود بارش این ماه در غرب زاگرس و سواحل خزر متمایل به کمتر از نرمال و در سایر مناطق نرمال باشد. دمای هوای این ماه در نیمه جنوبی کشور و بخش محدودی از نوار ساحلی خزر تا ۱ درجه بیشتر از نرمال و برای سایر مناطق ۱ تا ۲ درجه فراتر از نرمال مورد انتظار است.
در همین پیوند ، احد وظیفه رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور گفت: پیشبینی همه مدلهای عددی بیانگر از این است که پاییز سال جاری کمبارش و دما بالاتر از نرمال خواهد بود.وظیفه افزود: طی ۱۳ ماه گذشته یعنی از نیمه دوم سال ۲۰۲۳ تا هفت ماه اول سال ۲۰۲۴ گرمترین روزهای تاریخ زمین سپری شده و میانگین ماهانه دما در همه ماهها بهطور متوسط بالاترین دمای ثبت شده از زمان ثبت رکوردها بوده است بنابراین بیهنجاری شدید دمایی سپری کردیم که عاملی برای بینظمی میشود.وی ادامه داد: فاز گرم و سرد اقیانوس آرام بر پیشبینی وضعیت هوا تاثیرگذار هستتند اما خیلی نمیتوان بر این شاخص در سال جاری اتکا کرد چراکه در حال تغییر از النینو (فاز گرم) به لانینا(فاز سرد) است و این روند کند پیشمیرود. غالب مدلها بیانگر این هستند که از ماه نوامبر تا فوریه (آبان تا بهمنماه) لانینای ضعیف حاکم میشود. در این شرایط شاخصهایی تاثیرگذارتر میشوند که برای بلندمدت قابل پیشبینی نیستند و در کوتاه مدت تغییر میکنند و بر اقلیم ایران اثرگذارند مثل نائو،ام جی او و .
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور درباره وضعیت دما و بارش شهریورماه گفت: بارندگی طی شهریورماه در دو نقطه کشور رخ میدهد؛ یکی در سواحل شمالی و دیگری در سواحل جنوب شرق کشور مثل جنوب سیستان و بلوچستان، شرق هرمزگان و جنوب کرمان که غالبا طی بعداز ظهر به شکل رگبار و رعد و برق است البته مقدار بارندگی این فصل زیاد نیست.
وی ادامه داد: دما در غالب نقاط کشور طی ماه جاری بالاتر از نرمال است و هوا طی هفته جاری در نیمه غربی بهویژه جنوب غرب گرمتر از نرمال و در نیمه شرقی و تا حوزه فلات مرکزی افت دما پیشبینی میشود.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور با اشاره به وضعیت دما طی مرداد ماه گفت: ماه گذشته خیلی گرم بود بهویژه فلات مرکزی ایران یعنی استانهای اصفهان، یزد، خراسان جنوبی، سمنان، تهران، مرکزی، قم و بهویژه استان اصفهان و یزد گرمترین ماه تاریخ خود را سپری کردند.
وظیفه در پایان اظهار کرد: ازنظر بارندگی مرداد خیلی ماه پربارشی نیست و غالب مناطق کشور خشک و بدون بارش هستند به جز جنوب کشور مانند جنوب سیستان و بلوچستان، شرق هرمزگان و جنوب کرمان و بخشهایی از فارس که ناشی از فعالیت مونسون بارندگی دارند و امسال در حد نرمال بارش دریافت کردند. بارش شمال کشور هم طی مرداد نزدیک به نرمال بود.
بر اساس اعلام پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور، میانگین بارش کشور در فصل پاییز گرایش به کمتر از نرمال دارد و بیشترین کاهش آن برای نیمه آبان تا نیمه آذر مورد انتظار است. میانگین دمای هوای کشور در فصل پاییز تا یک درجه و در نیمه اول زمستان از ۱ تا ۲ درجه بیش از نرمال است ولی در شرق و شمال کشور نزدیک به نرمال خواهد بود.
ثبت دیدگاه