وضعیت جنگ و صلح جهانی در صورت پیروزی هر یک از دو نامزد انتخابات آمریکا
۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۶:۳۵
0
بالاخره ۵ نوامبر فرارسید و انتخابات آمریکا رسما آغاز شد. البته که بیش از ۸۰ میلیون آمریکایی معادل یک‌سوم کل واجدین شرایط، تا صبر نکرده و در روزهای گذشته رای خود را در صندوق‌ها انداخته‌اند.

تا این لحظه تقریبا هیچ کدام از نظرسنجی‌های انجام‌شده، پیش‌بینی مشخصی در مورد نتیجه انتخابات نمی‌کند و عمدتا یکی از دو نامزد را تنها در حد یک یا دو درصد جلوتر از رقیب خود نشان می‌دهند. همین موضوع تحلیل نتیجه احتمالی را برای کارشناسان سخت کرده و باعث شده که همه چشم‌انتظار نتیجه انتخابات در ایالت‌های کلیدی و شناور کارولینای شمالی، جورجیا، آریزونا، نوادا، ویسکانسین، میشیگان و به خصوص سرنوشت‌سازترین ایالت یعنی پنسیلوانیا باشند.
یکی از موضوعاتی که نگرانی‌هایی را در فضای سیاسی آمریکا ایجاد کرده، اظهارات ترامپ در خصوص رخ دادن تقلب در انتخابات است. او اعلام کرده تنها در صورتی از رقیب خود شکست می‌خورد که دموکرات‌ها در انتخابات تقلب کرده باشند. ۴ سال پیش و پس از اعلام پیروزی بایدن در انتخابات ۲۰۲۰ نیز ترامپ با ادعای صورت گرفتن تقلب در انتخابات، نتیجه را نپذیرفت و طرفداران او با ایجاد آشوب‌های خیابانی، باعث قرارگیری ایالات متحده در تنشی چندروزه شدند.
در شرایطی که آمریکا در بعد سیاست خارجی با بحران‌هایی نظیر جنگ اسرائیل و جنگ اوکراین روبروست، سیاستمداران ایالات متحده نگران اند با شکست خوردن ترامپ در انتخابات، مجددا وقایع ۴ سال گذشته تکرار و این کشور در بعد داخلی نیز وارد فضای تنش و آشوب شود.
مرتضی مکی، تحلیلگر مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با اسرار با بیان اینکه نتیجه انتخابات آمریکا به شدت غیرقابل پیش‌بینی است، اظهار کرد: اکنون جامعه آمریکا شدیدا دوقطبی شده و این شکاف نژادی و اقتصادی بستر را برای ایجاد یک سری تنش‌ها در جامعه فراهم کرده است. خصوصا که ۴ سال ریاست‌جمهوری ترامپ نشان داد او در خارج از ساختار سیاسی ایالات متحده به دنبال اهداف و برنامه‌هایی است که می‌تواند هم برای آمریکا و هم برای متحدان آن تنش‌آفرین و بحران‌ساز باشد.
وی با اشاره به اینکه ترامپ اعلام کرده در صورت پیروزی هریس، قطعا تقلبی در انتخابات رخ داده است، افزود: این اظهار نظر دور از انتظار نبود، چراکه ۴ سال پیش نیز ترامپ همین واکنش را به پیروزی بایدن نشان داد و با ادعای رخ دادن تقلب و زیر سوال بردن سلامت انتخابات، باعث شد حامیانش به ساختمان کنگره که نماد لیبرالیسم آمریکایی است، حمله کنند. این اتفاقی بی‌سابقه در آمریکا بود که تبعاتی جدی را برای ساختار حکومتی این کشور به دنبال داشت.
این تحلیلگر مسائل بین‌الملل ادامه داد: لذا با توجه به سابقه‌ای که از ترامپ سراغ داریم، ممکن است امسال نیز در صورت شکست او در انتخابات، شاهد تنش در آمریکا باشیم. البته که انتظار می‌رود همچون سال ۲۰۲۱، ساختار سیاسی آمریکا بتواند شرایط را مدیریت و از بحرانی شدن اوضاع جلوگیری کند. اما به هر حال چنانچه پس از اعلام نتیجه انتخابات شاهد تنش‌هایی مشابه سال ۲۰۲۱ در آمریکا باشیم، نشان‌دهنده وجود شکاف‌های عمیق سیاسی و اقتصادی در ایالات متحده خواهد بود که با مدیریت بحران نمی‌توان روی آن سرپوش گذاشت.

مکی با اشاره به حوادثی که در دولت ترامپ برای ایران رخ داد، گفت: ترامپ اسرائیل‌دوست‌‍‌ترین و ایران‌ستیزترین رئیس‌جمهور آمریکا بود. در دولت ترامپ شاهد حمایت گسترده او از به رسمیت شناختن بیت‌المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل بودیم. در حالیکه سایر روسای جمهور آمریکا علی‌رغم اینکه مصوبه کنگره را هم در دست داشتند، اقدام به چنین کاری نکردند، زیرا می‌دانستند که این کار به سیاست‌های خاورمیانه‌ای آمریکا لطمه می‌زند و نقش میانجی‌گر ایالات متحده در تنش‌های منطقه را مخدوش می‌کند.
وی اضافه کرد: همچنین خروج از برجام و ترور سردار سلیمانی نشان داد که ترامپ تا چه حد می‌تواند برای ایران خطرناک باشد. قطعا با چنین کارنامه‌ای، روی کار آمدن مجدد ترامپ روند مذاکرات و رفع تحریم‌ها را دشوار خواهد کرد. در صورت پیروزی هریس، حداقل این است که ما همین روند مدیریت تنشی که با بایدن داریم را ادامه خواهیم داد و حتی احتمال حصول توافق با دولت احتمالی هریس، بیشتر از ترامپ است. اگرچه که اساسا نباید سیاست خارجی ایران وابسته به رئیس‌جمهور آمریکا باشد و ما در هر شرایطی باید بتوانیم به اهداف‌مان در بعد سیاست خارجی برسیم.
این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با اشاره به وضعیت صلح جهانی در صورت پیروزی هر یک از دو نامزد انتخابات آمریکا، بیان کرد: اساساً آمریکا عامل تنش است، نه عامل صلح. با توجه به گرایشات صهیونیستی ترامپ، قطعا در دولت او حمایت‌های آمریکا از اسرائیل افزایش خواهد یافت و تنش‌های منطقه بیشتر می‌شود. اما در مورد جنگ اوکراین، مواضع دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان متفاوت است. ترامپ اعتقاد دارد که آمریکا باید به دنبال مصالحه با روسیه باشد و لذا پیروزی او می‌تواند بر پایان یافتن جنگ اوکراین تاثیرگذار باشد. در حالیکه احتمالا پیروزی هریس، شرایط جنگ و تنش در جهان را در همین سطح فعلی نگه خواهد داشت.

 

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.