درخواست‌های مهاجرت پرستاران دو برابر شده است!
۱۹ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۱:۲۹
1
لزوم افزایش تا دو برابری تعرفه‌های پرستاری ؛ رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری با بیان این که میزان پرداختی‌های تعرفه های پرستاری باید ۱.۵ تا ۲ برابر افزایش یابد، گفت: اگر سازمان نظام پرستاری با وزارت بهداشت در ارتباط با نحوه پرداخت قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری به توافق برسد، بسیاری از نگرانی‌های پرستاران رفع می‌شود.

احمد نجاتیان ضمن اعلام این خبر، با بیان اینکه جامعه پرستاری نسبت به چگونگی پرداخت‌های قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری انتقاداتی وارد کرده‌اند، اظهار کرد: سازمان نظام پرستاری در ارتباط با چگونگی پرداخت قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری پیشنهاد خود را مطرح کرده است.
وی ادامه داد: سازمان نظام پرستاری پیشنهاد داده که هر پرستار بخشی از تعرفه‌ای که ایجاد کرده به صورت مستقیم دریافت کند. پرداخت قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری به روش سازمان نظام پرستاری سبب می‌شود پرستاران بدانند که تعرفه را برمبنای عملکرد خود دریافت می‌کنند.
رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری با بیان اینکه پرداخت تعرفه‌گذاری قانون خدمات پرستاری نباید به صورت یکسان باشد، خاطرنشان کرد: هر پرستار که بیشتر تلاش می‌کند و بیمار بیشتری را تحت پوشش قرار می‌دهد یا در بخش‌های سخت‌تر ارائه خدمت می‌کند بر مبنای فرمول پیشنهادی سازمان نظام پرستاری، تعرفه بیشتری دریافت می‌کند.
نجاتیان با اشاره به ضرورت و اهمیت «شفافیت مالی» پرداخت‌های قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری بیان کرد: الگوی کنونی پرداخت تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری به نحوی است که تمام منابع به «سبد پرستاری» وارد می‌شود و نحوه توزیع منابع مشخص نیست. نحوه توزیع منابع در میان بیمارستان‌ها با عملکرد مشابه به نحوی است که به نظر می‌رسد شفافیت در ارتباط با پرداختی‌ها وجود ندارد.
وی افزود: فرمول پیشنهادی خود را به صورت آزمایشی در چند بیمارستان اجرا کرده‌ایم. اگر سازمان نظام پرستاری با وزارت بهداشت در ارتباط با نحوه پرداخت قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری به توافق برسد، بسیاری از نگرانی‌های پرستاران رفع می‌شود. بر این باور هستم میزان پرداختی‌ها ۱.۵ تا ۲ برابر افزایش یابد.
نجاتیان با بیان اینکه کارگروه‌های بررسی فرمول پرداخت تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری طی هفته آتی در وزارت بهداشت تشکیل می‌شود، توضیح داد: سازمان نظام پرستاری در کارگروه‌های بررسی پرداخت تعرفه‌گذاری حضور جدی دارد و امیدواریم به نتایج خوبی دست‌یابیم.
رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری درباره بودجه قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری توضیح داد: قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری، بودجه نشان‌دار ندارد. بودجه این قانون، بودجه عمومی بیمه است. قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری مانند سایر خدمات در سرانه بیمه‌ها تعریف شده و هیچ محدودیتی برای تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری تعریف نشده است.وی ادامه داد: سقف و کف برای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری در سرانه بودجه بیمه لحاظ نشده است. تعرفه خدمات پرستاری بر مبنای میزان مراجعه مردمی به مراکز درمانی و تعداد خدمات ارائه شده، ایجاد می‌شود.
نجاتیان با بیان اینکه هیچ کدام از تعرفه‌ها دارای بودجه نشاندار نیستند، افزود: به طور مثال، بیمه سلامت برای تعرفه‌های پزشکی بودجه نشاندار لحاظ نکرده است. اگرچه تعرفه‌ها دارای بودجه نشاندار نیستند اما عملکرد را می‌توان بررسی کرد. منظور از بررسی عملکرد این است که چه میزان از تعرفه‌ها به «جزء حرفه‌ای» ، چه میزان برای دارو و چه میزان برای پرستاری لحاظ شده است. وی با بیان اینکه نمی‌توان بودجه مشخصی برای تعرفه‌ها در نظر گرفت، افزود: با توجه به اینکه میزان مراجعه مردمی به مراکز درمانی برای دریافت خدمات غیرقابل پیش‌بینی است، نمی‌توان بودجه مشخص و نشان‌داری برای تعرفه‌ها در نظر گرفت. با تمام این تفاسیر، دولت و بیمه‌ها موظف به پرداخت تعرفه‌ها هستند.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری با اشاره به مشکل مهاجرت پرستاران از ایران بیان کرد: از سال 1400 تا 1402 درخواست‌های مهاجرت پرستاران به سازمان نظام پرستاری (برای دریافت گواهی گوداستندینگ) دو برابر شده است و به عبارتی می‌توان گفت در هر سال معادل 20 درصد ظرفیت آموزشی پرستاری کشور درخواست مهاجرت دارند.
وی ادامه داد: عدم ارائه مجوزهای استخدام یکی از علل بروز بحران کمبود نیرو بوده است. سازمان امور اداری و استخدامی بر اساس مدل ذهنی خودشان با استخدام پرستار خیلی موافق نیستند و هنوز در کشور وحدت و اتفاق نظری درباره سرانه پرستار به تخت بیمارستانی وجود ندارد. وزارت بهداشت و سازمان نظام پرستاری اعدادی را اعلام کرده‌اند اما سازمان امور اداری و استخدامی این اعداد را نپذیرفته‌اند.
دکتر نجاتیان تصریح کرد: اگر بخواهیم حداقل کیفیت خدمات سلامت را تامین کنیم 2.5 نفر کادر پرستاری به ازای هر تخت بیمارستانی نیاز داریم که از این تعداد 1.8 نفر باید پرستار باشد.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری بیان کرد: به دلیل کمبود نیرو با پدیده اضافه‌کاری اجباری مواجهیم‌ در حالی که 70 درصد نیروهای پرستاری زن هستند و وظایف مادری نیز برعهده دارند. گاهی تا 80 ساعت اضافه‌کاری اجباری برای آنها تعیین می‌شود. در عین حال مبلغ هر ساعت اضافه‌کاری 25 تا 30 هزار تومان است که حتی کفاف هزینه رفت و آمد همکاران پرستار را نیز نمی‌دهد.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.