به گزارش اسرار، روزنامه انگلیسی زبان «ساوت چاینا مورنینگ پست» تحلیل میکند همچنان که چین به دنبال برقراری روابط نظامی هر چه نزدیکتری با همسایگانش در حوزه جنوب شرق آسیا است وارد رقابتی با آمریکا در این منطقه بر سر «انعقاد شراکتها» شده است.
این رقابت بین آمریکا و چین در ضمن بالا گرفتن تنشها در حوزه تنگه تایوان و دریای چین جنوبی به راه افتاده است. اخیرا گزارشهای مکرری از تصادمات و برخوردها بین نیروهای گارد ساحلی چین و فیلیپین در دریای چین جنوبی و در نزدیکی مجموعهای از جزایر مورد مناقشه در این دریا منتشر شده است.
چین در حوزه جنوب شرق آسیا به طور سنتی روابط نظامی عمیقتری را با کامبوج و لائوس داشته اما پکن در سال جاری به سراغ تعمیق روابطش با کشورهایی نظیر اندونزی، سنگاپور و تیمور شرقی رفته است.
«سونگ ژونگپینگ»، یک مفسر نظامی و مربی سابق ارتش آزادیبخش خلق چین اظهار کرد پکن برقراری اعتماد سیاسی با اعضای سازمان آ.سه.آن (اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا) را برای خود ضروری تلقی میکند.
او خاطرنشان کرد آمریکا نیز در حال برگزاری رزمایشهای مشترک بیشتر در دریای چین جنوبی با هدف تحریک «مناقشات جزیرهای و چین» بوده و «در راستای کُند ساختن توسعه چین کشورهای منطقه را ترغیب به ورود به تقابلات میکند.»
چین پیشتر مکررا واشنگتن را به جسور کردن فیلیپین که با آن پیمان امنیتی دارد، متهم کرده است تا با انجام ماموریتهای آذوقه رسانی به پستهای دیدهبانی نیروی دریایی فیلیپین در چند حوزه مورد مناقشه شامل سدهای ساحلی «توماس دوم» و اخیرا نیز «سابینا» وارد تقابل با پکن شود.متقابلا ارتش چین نیز گشتهای خود را در دریای چین جنوبی به ویژه در پاسخ به رزمایشها و فعالیتهای نظامی که اخیرا از سوی ایالات متحده و متحدانش در این دریا برگزار شد تشدید کرده است. چین نسبت به بخش عمدهای از دریای غنی از منابع چین جنوبی ادعای ارضی دارد اما چند کشور دیگر این حوزه شامل فیلیپین، ویتنام، مالزی و برونئی نیز ادعاهای ارضی معارض با ادعاهای چین در این دریا دارند.
واشنگتن طی رقابت بر سر گسترش نفوذ با چین همچنین برای تقویت همکاریهای نظامی خود با متحدانش در حوزه هند-اقیانوسیه نظیر مانیل و توکیو تلاش کرده است.در ماههای ژوئن و ژوئیه شش کشور عضو آ.سه.آن در رزمایش دو سال یک بار سازماندهی شده از سوی آمریکا موسوم به «لبه اقیانوس آرام» شرکت کردند اما برگزار کنندگان این رزمایش مدعی شدند چین به دلیل «اکراهش در پایبندی به استانداردها، قوانین یا هنجاریهای بینالمللی» کنار گذاشته شده است.«چد اسبراجیا»، یک پژوهشگر انستیتوی تحلیلهای دفاعی و معاون دستیار سابق امور چین وزیر دفاع آمریکا گفت جو فعلی منطقه تحتالشعاع رقابت بین ۲ ابر قدرت تعریف میشود.
او بیان داشت: «رقابت آنها بر سر برقراری شراکتها و ائتلافها است و این رقابت تشدید و زشت خواهد شد.»روزنامه «ساوت چاینا مورنینگ پست» تحلیل میکند چین به موجب رزمایشهای مشترکش با کشورهای آ.سه.آن ۲ هدف عمده شامل ارسال سیگنالهای سیاسی و همچنین ارائه پشتیبانی امنیتی از کشورهای کمتر توسعهیافته را دنبال میکند.
چین همچنین با تایلند که با آمریکا پیمان امنیتی دارد نیز رزمایش سالانه «فالکون استرایک» را برگزار میکند؛ رزمایشی که امسال بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت چون در آن برخی تجهیزات رزمی نادر به کار گرفته شدند.
ثبت دیدگاه