فریدون عزیزی درباره تعداد مبتلایان به دیابت و پیش دیابت در ایران گفت:براساس آخرین اطلاعات 14.2 درصد افراد بالغ کشور مبتلا به دیابت و 24.8 درصد مبتلا به پیش دیابت هستند. لذا شیوع دیابت از متوسط جهانی (12.2 درصد) بالاتر است. تخمین زده می شود که حدود ۶ میلیون دیابتی و حدود ۸ میلیون مبتلا به پیش دیابت در ایران وجود دارد. لذا از هر ۶ نفر افراد بالغ یک نفر قند خون بالا دارند. در کلان شهر تهران از هر ۳ نفر یک نفر قند خون بالاتر از طبیعی دارند.
رئیس فعلی پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت:اطلاعات فوق از مطالعاتی به دست آمده که از سه دهه گذشته هر ۵ تا ۷ سال یک بار در ایران انجام شده است. در این مطالعه قند خون افراد اندازهگیری میشود. البته فاکتورهایی غیر از قند خون هم بوده است اما مهم ترین آن قند خون بوده است. نتیجه این مطالعات نشان داده است که بین ۳۰ تا ۵۰ درصد افرادی که دیابت دارند از ابتلا خود به دیابت مطلع نیستند. البته این درصد دارد به تدریج کاهش پیدا میکند زیرا افراد وقتی به پزشک مراجعه میکنند معمولا آزمایش قند خون نیز برای آنها نوشته میشود.آخرین مطالعه نشان می دهد که ۲۰ تا ۲۵ درصد کودکان تهرانی دچار اضافه وزن هستند که همین چاقی آنها را در سنین نوجوانی مستعد به ابتلای به دیابت نوع دو مینماید. شناسایی این کودکان نیاز به سیستم بهداشتی دقیقی دارد که ما هنوز فاقد آن هستیم
وی در پاسخ به این پرسش چرا این همه بیمار دیابتی داریم که از بیماری قند خود مطلع نیستند؟گفت:توجه داشته باشید که افراد ۴۰ سال به بالا حتما باید به طور سالیانه آزمایش قند خون بدهند و اگر قند خونشان طبیعی بود هر سه سال یک بار باید این آزمایش را تکرار کنند. این در همه دنیا رایج است. ولی متاسفانه در ایران این طور نیست چرا که ما سیستم منظمی برای ارائه خدمات بهداشتی منظم و دقیق نداریم. از این رو وقتی بیماری دیابت را در مراجعین تشخیص میدهیم که ۵ تا ۱۰ سال از شروع این بیماری گذشته است و بیمار به خیلی از عوارض دیابت و یا بیماریهای همراه آن مانند چربی خون و فشارخون نیز دچار شده است. در مورد پیش دیابتیها وضع از این هم بدتر است چون آنها هیچ علامتی ندارند که بدانند پیش دیابت دارند.
عزیزی گفت:در حالی که ما باید یک سیستم بهداشت و درمان صحیحی داشته باشیم که همه افراد بالای ۴۰ سال را از نظر ابتلا به دیابت یا پیش دیابت بسنجیم. حتی در مورد افراد زیر ۴۰ سالی که در معرض خطر هستند نیز باید چنین سیستمی باید وجود داشته باشد. منظور از افراد در معرض خطر افراد چاق یا آنهایی هستند که والدین دیابتی دارند و یا عوامل خطر ابتلا به دیابت را دارا هستند.
وی ادامه داد:با وضعیت فعلی جامعه و با توجه به این که کودکان ما نیز به سمت چاقی می روند باید افراد زیر ۲۰ سال در معرض خطر نیز تحت آزمایش قرار گیرند. وقتی ما ۲۵ سال پیش مطالعهای را در تهران انجام دادیم اکثر کودکان وزن طبیعی و تنها درصد کمی وزنی بالاتر از حد استاندارد داشتند. عدهای نیز وزن کمتر از حد طبیعی داشتند چون مواد غذایی لازم به بدن آنها نمیرسید اما آخرین مطالعه نشان می دهد که ۲۰ تا ۲۵ درصد کودکان تهرانی دچار اضافه وزن هستند که همین چاقی آنها را در سنین نوجوانی مستعد به ابتلای به دیابت نوع دو مینماید. شناسایی این کودکان نیاز به سیستم بهداشتی دقیقی دارد که ما هنوز فاقد آن هستیم.
مشاور سازمان جهانی بهداشت اظهار داشت:در ۳۰سال گذشته تعداد دیابتیها دو برابر شده است. مطالعه قند و لیپید تهران نشان داده است که هر سال یک درصد به دیابتی ها و ۴ درصد به پیش دیابتیها اضافه می شود. البته این افزایش در شهرهای کوچک و روستاها کمتر است. لذا به نظر میرسد که اگر تغییری در سبک زندگی افراد جامعه ایجاد نشود و رشد اضافه وزن و چاقی کماکان ادامه یابد، سالیانه حدود ۵۰۰ هزار نفر فرد دیابتی اضافه شوند.
وی در پاسخ به این پرسش که چه رابطهای بین سبک زندگی فعلی ایرانیان و ابتلا به بیماری دیابت وجود دارد؟بیان کرد:صنعتی شدن امور و تغییر در سبک زندگی انسانها در نیمه دوم قرن گذشته که شامل مصرف انرژی زیاد و تغذیه ناسالم و نیز کاهش فعالیت بدنی بوده است، شیوع اضافه وزن و چاقی و نیز شیوع و بروز بیماری دیابت را افزایش داده است. اصلاح شیوه زندگی شامل تغذیه سالم و فعالیت بدنی مطلوب و احتراز از اضافه وزن و چاقی میتواند از افزایش شیوع بیماری دیابت جلوگیری کند. درمان صحیح پرفشاری خون و اختلالات چربی خون نیز میتواند در کاهش بروز دیابت مؤثر باشد.
رئیس فعلی پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی پیرامون اشکالات رژیم غذایی ایرانیان که آنها را مستعد ابتلا به بیماری دیابت میکند ،گفت:مصرف غذاهای انرژیزا باید متناسب با میزان فعالیت بدنی باشد. اگر کالری (انرژی) دریافتی روزانه ما بیشتر از کالری مصرفی ما از طریق ورزش، پیادهروی و فعالیت بدنی باشد، کالری اضافه به صورت بافت چربی ذخیره میشود و سبب اضافه وزن و چاقی خواهد شد. تغذیه ناسالم شامل مصرف زیاد فست فود، پفکها، نان و برنج و غذاهای سرخکرده و چرب این مساله را تشدید میکند. افراد میتوانند با مشاوره با متخصص تغذیه، رژیمهای غذائی سالم که در آن مصرف میوه و سبزیجات کافی، کاهش گوشت قرمز و مصرف مناسب غلات و مرغ و ماهی منظور شده است، دریافت و از بروز اضافه وزن و چاقی و دیابت جلوگیری کنند. البته باید توجه داشت که زمینه ابتلا به دیابت در افرادی که سابقه خانوادگی دیابت دارند، وجود دارد. ولی در این افراد نیز رژیم غذائی سالم و فعالیت بدنی مناسب میتواند بروز بیماری را به تأخیر بیاندازد و شدت بیماری دیابت را کاهش دهد.
وی در پاسخ به این سئوال که چرا روی گوشت قرمز تاکید شده است؟اظهار داشت:مطالعات فراوانی نشان دادهاند که در جمعیتهایی که بیشتر گوشت قرمز مصرف میکنند در مقایسه با جوامعی که که بیشتر سبزیجات، میوهجات، ماهی و گوشت مرغ استفاده میکنند، بروز چاقی و دیابت بیشتر است. چون هم کالری گوشت قرمز زیاد است هم چربیهای غیراشباع زیادی در گوشت قرمز وجود دارد که جذب بدن انسان میشود. حتی در گوشت لخم قرمز نیز بین ۳۰ تا ۵۰ درصد کالری از الیاف ریز چربی است که بین عضلات آن وجود دارد. این کالری بالا باعث افزایش وزن و چاقی و بیشتر شدن چربیهای اشباع شده در بدن انسان میشود.
عزیزی ادامه داد:مصرف این مواد باعث افزایش چربی، کلسترول بد و ایجاد مشکلات قلبی و عروقی در مصرف کننده میشود. از این رو شاهدیم که افرادی که زیاد استیک میخورند یا کله پاچه مصرف میکنند خیلی بیشتر از آنهایی که گوشتشان را از ماهی و مرغ تامین میکنند دچار بیماریهای قلبی و عروقی میشوند.
وی اظهار داشت:از نظر تغذیه رژیم غذایی مدیترانهای بهترین رژیم غذایی است. یعنی رژیم مردم ساکن سواحل دریای مدیترانه که ماهی و سبزیجات و روغن زیتون مصرف میکنند. آنها ماهی و مرغ را به اندازه کافی و نه خیلی زیاد صرف میکنند. اما متاسفانه در ایران و به خصوص در استانهای شمالی مانند آذربایجان، برخی قسمتهای گیلان و مازندران، تهران، اصفهان و یزد مصرف گوشت قرمز و دریافت بالای کالری غذایی در نتیجه نرخ دیابت و چاقی بالاست. در استانهایی مانند خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان اما مصرف گوشت قرمز و کالری دریافتی پایین است؛ لذا در این دو استان هم چاقی کمتر است هم دیابت.
رئیس فعلی پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت:بدن ما پروتئین مصرفی خود را از دو جا دریافت میکند یکی از منشا حیوانی و دیگری از منشا گیاهی. در مورد پروتئین حیوانی زیاد تفاوت نمیکند شما آن را از مرغ و ماهی دریافت کنید یا از گوشت قرمز. پروتئین گیاهی هم بیشتر در حبوبات است. همچنین ما بخشی از پروتئین بدنمان را از لبنیات می گیریم. حتی خود نان هم مقداری پروتئین دارد.
وی در ادامه گفت:بنابراین اگر مواد غذایی سالم مصرف شود دریافت پروتئینی که برای رشد کودکان لازم است صددرصد ممکن می شود. البته ما مصرف گوشت قرمز را به طور کامل منع نمیکنیم. استفاده از گوشت قرمز به تعداد ۲ تا ۳ بار در هفته خوب است. چون بعضی مواد لازم برای بدن مانند آهن و ویتامین ب ۱۲ از راه گوشت قرمز به بدن می رسد. اما هفته ای دو تا سه بار مصرف ۶۰ تا ۱۰۰ گرم گوشت قرمز برای بدن کافی است.
مهار دیابت با تغییر سبک زندگی؛
مشاور سازمان جهانی بهداشت با بیان اینکه در ۳۰ سال گذشته تعداد دیابتیهای کشور ۲ برابر شده است، میگوید: مطالعه قند و لیپید در تهران نشان داده که هر سال یک درصد به دیابتیها و ۴ درصد به پیش دیابتیها اضافه میشود و اگر تغییری در سبک زندگی افراد ایجاد نشود، سالیانه حدود ۵۰۰ هزار نفر به دیابتیهای کشور افزوده خواهد شد.
ثبت دیدگاه